Home

29 June 2008

Veiligheidssnufjes op motoren?


Motorrijders krijgen zo mogelijk dezelfde nieuwe veiligheidssnufjes als automobilisten, zoals het e-callsysteem dat zelf 112 belt bij een ongeluk.

Een achteruitkijkcamera en waarschuwing bij te hoge bochtsnelheid zijn eveneens in onderzoek, net als een alarm voor zachte banden.

Momenteel loopt een onderzoek door de Europese Commissie, universiteiten, bedrijven, testorganisaties en de Federatie van Europese Motorrijders Associaties FEMA, zo bleek recent bij een seminar in Brussel.

De Motorrijders Actie Groep (MAG), aangesloten bij de FEMA, heeft grote aarzelingen. Voorzitter Nico Perk vreest dat de Europese Commissie de elektronische hulpmiddelen verplicht gaat stellen. "Dan is het de zoveelste keer dat de motorrijder opgezadeld wordt met extra taken en kosten, terwijl de veroorzaker van de meeste ongevallen de auto is."

De Motorrijders Actie Groep vindt dat leerling-automobilisten moeten leren dat een motor andere karakteristieken heeft dan een auto. "Dan hebben wij geen extra elektronica nodig om gewoon motor te kunnen blijven rijden."

Bron: ANP

Toelichting MAG - De MAG is in haar standpunten altijd overduidelijk geweest over elektronische hulpmiddelen:
- De MAG zal zich verzetten tegen iedere vorm van voertuigbeinvloeding waarbij de controle over het voertuig wordt weggenomen bij de berijder.
- De MAG zal zich verzetten tegen iedere wettelijke verplichting tot het op de motorfiets aanbrengen van apparatuur die invloed uitoefent op het gedrag van het voertuig.