Home

12 September 2017

Welk vervoersmiddel is de slimste keus voor woon-werkverkeer?


Op het traject Purmerend - Amsterdam hebben de MAG en RAI Vereniging een ‘mobiliteitstest’ gehouden.
Zes deelnemers reisden in de ochtendspits van een huisadres in Purmerend naar het kantoor van RAI Vereniging in Amsterdam.

Op de woon-werkroute werd gebruikt gemaakt van een auto, een motor, het openbaar vervoer, twee scooters, een fiets en een speed pedelec (een snelle elektrische fiets). De mobiliteitstest liet zien welk vervoersmiddel de beste keus is voor woon-werkverkeer.

De motor blijkt de slimste keuze bij woon- werkverkeer!

Niet iedereen kon dezelfde route nemen waardoor er verschil zit in het aantal gereden kilometers per deelnemer. Hoewel de motor de meeste kilometers aflegde was hij toch als eerste op de plaats van bestemming.  Verrassend is dat de speed pedelec meer kilometers aflegde in minder tijd dan de scooters.De verkeerssituatie was representatief, inclusief een file vanwege een pechgeval die voor verminderde doorstroming zorgde.

De MAG organiseerde deze test in samenwerking met RAI Vereniging. In meerdere Europese landen wordt een mobiliteitstest gehouden door organisaties die zijn aangesloten bij de FEMA, de Europese federatie van motorrijdersorganisaties. De Europese resultaten worden medio oktober bekend gemaakt.

Met dank aan Kymco Scooters Nederland uit Purmerend en de vrijwilligers die de test hebben uitgevoerd.Foto: Michiel Buitenwerf