Home

28 April 2009

Europarlementariers CDA & VVD tegen APK voor motoren


In de aanloop naar de komende Europese verkiezingen van donderdag 4 juni reden MAG-voorzitter Nico Perk en MAG-beleidsmedewerker Wim Taal naar Brussel, om bij te praten met twee europarlementariers die ons de afgelopen jaren regelmatig hebben gesteund: Corien Wortmann (CDA) en Jeanine Hennis (VVD).
Beide zijn ook tijdens de komende verkiezingen weer kandidaat voor het Europees Parlement. Een van de onderwerpen die werden besproken is het pleidooi van de Europese motorfietsfabrikanten om een APK voor motoren in heel Europa te verplichten. Volgens de MAG is dit - alweer - een sterk staaltje van zinloze regelgeving.

Corien Wortmann is duidelijk over APK voor motoren: "Daar zijn we tegen, dat moeten we niet doen. Het is een heel ander verhaal dan met auto's. Auto's worden heel intensief gebruikt en die moet je voor de veiligheid periodiek keuren, maar voor motorrijders is het alleen maar een hoop gedoe. De fabrikanten hebben er voor gelobbyd bij de eurocommissaris, maar zoiets kan alleen maar doorgaan als het parlement er mee instemt. Het voorstel voor een APK dient alleen het eigenbelang van de fabrikanten."

Jeanine Hennis denkt er niet anders over: "Ik ben tegen een APK voor motoren, dus jullie kunnen op mij rekenen. Er zijn zoveel onderzoeksgegevens en statistieken waaruit blijkt dat het onzinnig is om een APK voor motorfietsen in te voeren. Ik heb helemaal geen behoefte aan een Europese richtlijn op dit gebied, dit moet je niet willen regelen op Europees niveau."