Home

23 May 2018

Gemeente Utrecht vindt “buskussens” een goed idee.


Begin vorige maand kwam er bij het meldpunt gevaarlijke wegsituaties een melding binnen over drempels die erg glad zijn, niet zijn aangegeven met borden, niet gemarkeerd zijn waardoor ze -vooral als het donker is-  voor het zicht “wegvallen” in de weg.., en zonder belijning om te waarschuwen voor het komende obstakel. Bovendien liggen een aantal drempels precies op een plek waar je niet makkelijk kan uitwijken zoals bij een vluchteiland.
Nadat de MAG belde met de gemeente om aan te geven dat de drempels glad zijn en de belijningen/ waarschuwingstekens niet voldoende aanwezig zijn, kregen we een vreemde reactie. De gemeente voert aan dat de drempels stroef genoeg zijn en dat ze er al jaren liggen. Nog nooit eerder heeft de gemeente hier meldingen over gehad! De enige actie die de gemeente wilde doen om ons tegemoet te komen is kijken of de bestaande markering in orde is.
Ook dacht de gemeente motorrijders op de vingers te kunnen tikken omdat dat iedere aanstaande motorrijder les krijgt in het op de juiste wijze van passeren van dit soort snelheidsremmers waarna ze nog even met opgeheven vinger aangaven: We moeten natuurlijk ook voldoende afstand van onze voorganger houden hè?!

Uiteraard hing de MAG direct aan de telefoon. Na een stevige discussie blijkt de gemeente bereid wel “even” de stroefheid te willen testen. De MAG is benieuwd naar de methode die de gemeente daarvoor gebruikt. Het zal ons niks verbazen als de schoenzool van een gemeentewerker en zijn visie op glad of stroef gebruikt gaat worden als maatstaf.

Nog voordat we hebben kunnen nadenken over de vervolgstappen kwam alweer het volgende bericht binnen: Op de kruising van de Loenenseboslaan en Middelweerdweg heeft de Gemeente Utrecht ‘busvriendelijke kussen drempels’ geplaatst. De gemeente heeft dus nog steeds niet in de gaten dat dit soort drempels een potentieel gevaar zijn voor motorrijders!! De MAG gaat uiteraard opnieuw in gesprek met de gemeente in de hoop ze te kunnen overtuigen van de risico’s.