Home

04 June 2018

Zweeds succes: motorfietsen worden toegestaan ​​in lage-emissiezones


Tijdens de FEMA Spring Meeting in Brussel op 2 juni 2018 hoorden we dat het onze zusterorganisatie in Zweden gelukt is de regering  te overtuigen dat motorfietsen verbieden in de steden met lage-emissiezones geen goed plan is.
In maart 2018 heeft de Zweedse regering aangekondigd dat het mogelijk is voor gemeenten om vanaf 1 januari 2020 drie verschillende lage-emissiezones in te voeren. De Zweedse Motorcyclist Association, SMC, werd in deze kwestie geraadpleegd.

Motorfietsen en bromfietsen kunnen in alle zones met lage emissies rijden. Voor SMC is dit een teken dat de overheid motorfietsen en bromfietsen ziet als slimme en milieuvriendelijke voertuigen die helpen om de luchtzuivering en de stedelijke omgeving beter te maken in de steden. De totale uitstoot van bromfietsen en motorfietsen in Zweden is zeer laag.

Vanaf 2020 kunnen de lokale autoriteiten in Zweden ervoor kiezen om drie verschillende lage-emissiezones in te voeren. Toen SMC vorig jaar werd geraadpleegd, stelde de Zweedse Vervoersmaatschappij voor dat alleen emissievrije tweewielers in zone 3 zouden worden toegelaten. Het was een aangename verrassing dat de regering besloot tegen het voorstel van de Zweedse transportmaatschappij en nu motorfietsen en bromfietsen in alle zones toelaat.

In environment zone 3 kunnen nu alle typen motorfietsen en bromfietsen rijden, terwijl alleen lichte auto's, lichte vrachtwagens en lichte bussen met elektriciteit of waterstof worden toegelaten.

SMC is blij met deze beslissing. Het laat zien dat de overheid motoren en bromfietsen niet ziet als een milieuprobleem in Stockholm en andere Zweedse gemeenten. Bovendien toont het aan dat de overheid motorfietsen en bromfietsen ziet als voertuigen die bijdragen aan minder files, betere toegankelijkheid en bijdragen aan duurzame steden.

Geschreven door Maria Nordqvist (SMC)

Wil je meer informatie over de diverse zones in Zweden? Lees dan het hele verhaal op de FEMA website: http://www.fema-online.eu/website/index.php/2018/06/04/swedish-lez/

Ondertussen in Nederland:
Gelijk na dit heugelijke nieuws van SMC, staat in de nieuwsbrief van Verkeersnet dat de partijen Groen Links, D66 en de Christen Unie de wens hebben uitgesproken dat de binnenstad van Utrecht vanaf 2030 gesloten wordt voor alles wat rijdt op diesel en benzine….Dit werd op vrijdag 1 juni in het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Gesterkt door het succes van SMC gaat de MAG natuurlijk de uitdaging aan om ook onze regering te overtuigen de toegankelijkheid voor motorfietsen in stand te houden.