Nieuws

05 July 2018

Friesland fossielvrijVan 1 tot en met 14 juli staat Friesland in het teken van fossielvrij rijden. Voor de gelegenheid verscheen minister Cora van Nieuwenhuizen aan de finish van een van de ritten van de Elfwegentocht, waarin twee elektrische motoren meereden. Ook de MAG was erbij, nieuwsgierig naar de laatste ontwikkelingen.
Heel bijzonder was daarbij de demonstratie van twee elektrische vliegtuigjes, die je wel zag maar niet hoorde overvliegen. Ook een auto op waterstof trok veel bekijks. De Energica motorfietsen, waarvan er een bestuurd werd door Marchel Bulthuis van Electric Motorcycles Nederland, zijn een toonbeeld van hoe een elektrische aangedreven motor zo op het oog nauwelijks nog verschilt van een exemplaar dat op benzine loopt.

Doel van onze aanwezigheid was om de minister aan te spreken op het ontbreken van parkeer- en laadfaciliteiten voor de elektrische motor. In een recent onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) naar parkeer- en laadmogelijkheden in de stad werd de motor niet eens meegenomen. Hun aantal zou te klein zijn, liet KiM weten – en dat wordt op deze manier natuurlijk keurig in stand gehouden. We hebben de minister dus aangegeven dat de motor in dergelijke onderzoeken wel degelijk een plek verdient. Het aanleggen van parkeer- en laadmogelijkheden voor motoren zal motorrijders beslist stimuleren om de fiscaal vaak heel voordelige elektrische motorfiets voor woon-werkverkeer in te zetten en op die manier een bijdrage te leveren aan een beter milieu en een vermindering van de filedruk. Van Nieuwenbuizen heeft aangegeven ons verzoek zeker te gaan bestuderen.