Nieuws

01 August 2018

ProRail: maak alle spoorwegovergangen geel


ProRail gaat alle Nederlandse spoorwegovergangen knalgeel verven. Niet omdat ze de kleur zo mooi vinden, maar vooral omdat geel superveilig schijnt te zijn.


De eerste gele spoorwegovergang ligt al een tijdje in Baarn. Daar werd de eerste test met de knalgeleondergrond gedaan. En wat blijkt? Mensen rijden voorzichtiger als de vloer van lava geel is. De test is een succes, maar of er minder ongelukken op het punt waren, is niet duidelijk gemaakt. Hoe dan ook: tijd om alle overgangen in Nederland zo snel mogelijk van het kekke kleurtje te voorzien.

Maar is deze knalgele spoorwegovergang wel veilig voor de motorrijder? Dit vroegen we aan ProRail en aan TNO.
Hun antwoord is in eerste instantie dat het gewoon veilig is, dat het ook al op een overgang ligt dus wel veilig moet zijn. Want tja ProRail heeft veiligheid hoog staan. Maar rapporten over testen hebben ze niet.

De MAG gaat verder vragen, zowel ProRail als TNO krijgt de kritische vragen.
Inmiddels is de spoorwegovergang bij Baarn alweer grijs, de gele verf is verwijderd. De conclusie van ProRail is helder, vanuit hun kant, het is veilig. MAAR als het aan de MAG ligt zullen eerst testresultaten duidelijkheid moeten geven over de stroefheid van deze verf. En de slijtvastheid. Want we weten natuurlijk dat de stroefheid minder wordt als al het verkeer over de overgang rijdt. Welk plan heeft ProRail om het periodiek weer te voorzien van een nieuwe stroeve verflaag?