Home

17 September 2018

De MAG steunt de campagne van de overheid tegen afleiding in het verkeer.


Weggebruikers die appen, sociale media bekijken of aan het bellen zijn tijdens het rijden zijn een groot gevaar voor hun omgeving. Vele motorrijders moeten dagelijks uitwijken of hard in de ankers om weggebruikers te ontwijken die zich niet bezighouden met de rijtaak maar in plaats daarvan de telefoon veel interessanter vinden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) wil afleiding door het gebruik van de mobiele telefoon tegengaan en heeft daarom een campagne gelanceerd.
Het doel van de MONO-campagne is om minder fietsers en automobilisten sociale media te laten gebruiken tijdens het rijden. Dit door te voorkomen dat berichten binnenkomen tijdens het sturen. De campagne richt zich dus ook op hun sociale omgeving – de mensen die deze bestuurders een bericht sturen. Vanuit de gedachte: als je weet dat iemand onderweg is, stuur dan geen berichten. De boodschap van de campagne is: rij zonder afleiding. Rij MONO, ga ongestoord onderweg.

Het idee is niet dat mensen hun telefoon helemaal niet mogen gebruiken. Je kan deze immers voor navigatiedoeleinden, luisteren van muziek of een kort telefoongesprek (handsfree uiteraard) inzetten. Het gaat erom dat automobilisten en fietsers zich niet laten verleiden om onderweg sociale media te gebruiken en daardoor een gevaar zijn voor andere weggebruikers.

Het aantal verkeersdoden en ongelukken in het verkeer nam de afgelopen jaren toe. Een van de oorzaken die hierbij een rol spelen, is afleiding. Met name de combinatie van sociale media en verkeer is een ‘nieuwe’ en gevaarlijke ontwikkeling. In hoeveel gevallen een motorrijder slachtoffer werd van een afgeleide automobilist is niet bekend. Dit wordt (nog) niet geregistreerd. Wel kent bijna iedereen een of meerdere  verhalen van motorrijders die een ontmoeting met een appende automobilist beschrijven waar “dat ging net goed” in voorkwam.  De meeste van deze verhalen kunnen dankzij de oplettendheid van de motorrijder nog verteld worden.