Nieuws

22 September 2018

Telegraaf: Motorrijders laaiend


Naar aanleiding van diverse eenzijdige ongelukken op de afrit A1 naar Blaricum/Huizen heeft Gijsbert Termaat van de Telegraaf een interview gehouden met Robert en met de voorzitter van de MAG.
Hieronder het stuk wat op 21 september in de Telegraaf heeft gestaan.

Inmiddels heeft Rijkswaterstaat in de nacht van 20 op 21 september, dus na het gesprek met de journalist, de bitumen op het weggedeelte aangepast.

Op kamer vragen aan de Minister geeft mevrouw Van Nieuwenhuizen aan dat er een interne fout is gemaakt met het oplossen van incident. De MAG gaat in overleg met RWS hoe dit soort zaken voorkomen kan worden.

ONGEVALLEN DOOR LAAT INGRIJPEN RIJKSWATERSTAAT

Motorrijders laaiend
door Gijsbert Termaat

Motorrijders zijn woedend op Rijkswaterstaat (RWS), omdat de wegbeheerder meldingen van een gevaarlijke situatie op een oprit van de A1 heeft genegeerd. Daardoor zijn zeker vijf motorrijders onderuit gegaan, die allemaal (zwaar) lichamelijk letsel opliepen bij hun crash.
VorigeVolgende„Ik reken dit tot de categorie ’nalatigheid’. Want als er direct serieus was omgegaan met de klachten over het wegdek, had ik niet thuis gezeten met vijf gebroken ribben, voet in het gips en bloed in mijn borstholte”, zegt Robert van den Boogaard.
„Ik ben keihard onderuit gegaan toen ik met mijn voorwiel weggleed op een lasnaad van wel 12 centimeter dikte. Schandalig natuurlijk dat die er sowieso lag, maar helemaal als je hoort dat er allang melding van gemaakt was en al meerdere collega-motorrijders op dezelfde wijze gewond zijn geraakt.”
Van den Boogaard is een geoefende coureur. „Iedere dag rij ik op de motor naar mijn werk op mijn Triumph Tiger 800 en ik heb in twee jaar tijd een kleine 40.000 kilometer afgelegd. Heb nooit problemen met het wegdek omdat ik altijd goed oplet. Maar tegen deze naad was ik kansloos”, aldus Van den Boogaard thuis in de Hilversumse Meent.

Volgens belangenvereniging Motorrijders Actie Groep (MAG) is er half augustus al melding gemaakt van levensgevaarlijke situaties op de oprit Huizen/Blaricum van de A1. „Een motor-rijinstructeur meldde toen dat een collega-opleider daar al met zijn motor de vangrail in was gegleden toen hij over een gigantisch dikke spekgladde lasnaad reed”, zegt MAG-voorzitter Michiel Buitenwerf.
„We waren dan ook stomverbaasd toen we hoorden dat amper twee weken later opnieuw iemand onderuit was gegaan op zijn motorfiets. Uiteindelijk bleken al vier van deze incidenten te hebben plaatsgevonden, waarbij naast materiële schade de betrokkenen ook gewond raakten”, aldus de zegsman.

„We zijn vooral boos dat er heel laks gereageerd wordt”, klinkt Buitenwerf geërgerd. „Ze zouden intern eerst wel even navraag doen en er ergens volgende week wel op terugkomen. Ja, dat kan natuurlijk niet. In de tussentijd is er nog een gewonde gevallen en als het straks echt gaat regenen moet je er niet aan denken hoeveel meer slachtoffers er nog kunnen vallen...”
Woordvoerder Eric Suik van Rijkswaterstaat trekt het boetekleed aan en zegt dat dit niet had mogen gebeuren. „Volgens onze gegevens kwam de eerste melding trouwens pas op 4 september binnen, maar dan nog is er te laat ingegrepen. Wij betreuren het en gaan direct het wegdek herstellen, waardoor er ook voor motorrijders weer een veilige situatie ontstaat”, reageerde hij gisteren.

„Ik vind het frappant dat nu De Telegraaf aan de bel trekt er ineens wel actie ondernomen wordt”, zegt Van den Boogaard. „Maar ik ben blij dat er nu wél wordt ingegrepen. Overigens ga ik wel mijn schade verhalen op RWS, want door hun nalatigheid ben ik toch wel ernstig gedupeerd. Natuurlijk dekt de verzekering veel, maar lang niet alles...”