Nieuws

03 December 2018

Vandaag stonden MAG, KNMV en gemeente Lopik voor de rechter.


De gemeente heeft afgelopen jaar als pilot, van 1 maart tot 1 november een weekendafsluiting voor motorrijders op de Lekdijk doorgevoerd. Afgelopen 3 december was de rechtszaak die door de MAG en KNMV aangespannen was tegen Lopik.
Doel van de pilot van de gemeente was onderzoeken of de overlast zou afnemen. Hoewel de gemeente de overlastgevoelens van de bewoners nog niet helemaal tot het 0 punt heeft kunnen laten zakken, hebben ze wel geconcludeerd dat de overlast is afgenomen. De gemeente meent daarom dat een geslotenverklaring op z’n plaats is en heeft in februari van dit jaar een verkeersbesluit genomen die nagenoeg hetzelfde is als de geslotenverklaring van 2017.

MAG en KNMV zijn het natuurlijk niet eens met het verkeersbesluit en hebben de gemeente voor de rechter gedaagd.
sMorgen op 3 december stonden we met bijna 20 motorrijders, die voor de morele support ook naar Utrecht gekomen waren, voor de rechter. Al snel bleek dat het de rechter niet geheel duidelijk was hoe dit verkeersbesluit tot stand is gekomen. De gemeente deed een poging de onderbouwing van het onderzoek om het verkeersbesluit te verdedigen maar dit blijk toch ernstig te rammelen.  Zo zijn er alleen motoren geteld. De intensiteit van verkeer op deze weg wordt hiermee niet aangetoond en ook zegt het niks over de verhouding tussen motoren en ander verkeer op die weg. Een van de rechters vroeg of dat het verkeersbesluit niet eigenlijk is genomen uit geluidsoverlast overwegingen in plaats vanuit het oogpunt verkeersveiligheid. Dat kon de gemeente natuurlijk niet bekennen en voerde aan dat motorrijders met een flink snelheidsverschil zich ff snel langs het overig verkeer (lees fietsers en voetgangers) kunnen bewegen en dat dat tot gevaarlijke situaties kan leiden.
Dat dit onzin is weten motorrijders zeker wel maar de gemeente blijkbaar niet.

De uitspraak zal rond 14 januari bekend worden gemaakt.

Foto: Carlijn Willms