Categories: General
      Date: 06 March 2019
     Title: Waar let je op als je motorkleding gaat kopen en wat heb je dan?
Er bestaat nog steeds veel verwarring over CE-keurmerken in motorkleding, helmen en laarzen.Foto: Hugo Pinksterboer

Vorig jaar is Europese regelgeving van kracht geworden die beschrijft waar goedgekeurde motorkleding aan moet voldoen. Staat er nu een CE-keurmerk in je kleding, dan kan je er nu dus vanuit gaan dat het hele kledingstuk CE-gekeurd en goedgekeurd is terwijl het CE keurmerk in kleding van 2013 tot voor 2018 vaker voor alleen de protectoren gold. Voor 2013 mocht motorkleding zonder keurmerk gewoon verkocht worden.
Geen bescherming
Als je een ouder motorpak hebt met CE keurmerk moet je je misschien afvragen of je pak echt de veilige uitrusting is die je dacht dat het was. Simpelweg de plaats van de labels kan je vertellen of je een outfit hebt die geheel CE-getest en goedgekeurd is, of alleen de protectoren getest zijn. Belangrijk om te beseffen is dat je dus in theorie over het kan asfalt glijden waarbij de naden van je broek in no time weg zijn met als gevolg dat de protectoren uit de zakken vliegen en je dus niet meer kunnen beschermen. Als je niet kan ontdekken hoe het met jouw uitrusting zit, vraag het dan gerust na bij de winkelier.
Geen verplichting voor de motorrijder
De CE voorschriften gaan over normen voor motorkleding, niet over het verplicht dragen van de beschermende kleding. De MAG blijft tegen een wettelijke verplichting tot het dragen van motorkleding in Nederland. Niemand zal je aanraden om op slippers of in je gewone spijkerbroek op de motor te stappen, maar het moet wel je eigen verantwoordelijkheid blijven.
Buitenland
Ga je naar het buitenland op je motor, dan moet je voldoen aan de wettelijke regels van dat land. Zo heeft Frankrijk bijvoorbeeld de wettelijke verplichting dat je CE-goedgekeurde handschoenen draagt. Kijk dus voordat je op reis gaat aan welke regels je in welke landen moet voldoen.
Advies en een tip
Ga je op pad voor een mooi nieuw pak? Gebruik je gezonde verstand, en weet dat alle kledingfabrikanten er alles aan doen om je zo goed en zo veilig mogelijke kleding, laarzen, handschoenen en helmen aan te bieden: dat is namelijk ook in hun eigen belang.
In Australië en Nieuw-Zeeland bestaat sinds kort het Motorcycle Clothing Assessment Program (MotoCAP). MotoCAP test motorkleding op de drie belangrijkste factoren die nodig zijn om een motor​​rijder te beschermen tegen letsel: schuringsweerstand, naadsterkte en impact-energieabsorptie. Verder kijkt MotoCAP of een kledingstuk voldoende ademend vermogen heeft wat ook belangrijk is in koude omstandigheden. MotoCAP heeft een website opgezet waar motorrijders een stuk gemakkelijker objectieve informatie kunnen vinden over motorkleding. https://www.motocap.com.au/