Categories: General
      Date: 01 October 2005
     Title: Goede opkomst rijbewijsprotest
Op zaterdag 1 oktober 2005 hebben honderden, vooral Britse motorrijders deelgenomen aan een protestrit dwars door een zonnig Brussel.

De demonstratie is georganiseerd door de Motorcycle Action Group United Kingdom (MAG UK) en de British Motorcyclists Federation (BMF) en had als doel te protesteren tegen de voorgenomen Europese voorstellen om het rijbewijs te hervormen. Het protest van de Britse organisaties werd en wordt volledig gesteund door MAG Nederland.

De voorstellen voor het nieuwe Europese rijbewijs voegen niet alleen een derde fase toe aan het huidige systeem, de beginnende motorrijder moet ook steeds opnieuw examen doen. Dit zal er voor Nederlanders op neer komen dat je dan vanaf je achttiende jaar een A1-rijbewijs kunt halen, aansluitend na twee jaar examen mag doen voor het A2-rijbewijs (max. motorvermogen 35 KW) en weer twee jaar later examen mag doen voor het A-rijbewijs (onbeperkt motorvermogen). Je bent dan dus minimaal 22 jaar voor je het volledige rijbewijs op zak hebt. Hoeveel geld en tijd je met dit voorstel aan opleiding en examens kwijt bent laat zich raden en het zal in onze visie het motorrijden zeker niet populairder maken onder jongeren.

Voor directe toegang (direct examen doen om te mogen rijden met onbeperkt motorvermogen), zonder alles fases te doorlopen, wil men de leeftijd optrekken van 21 tot 24 jaar. Er zijn zelfs landen die 27 jaar voorstellen voor directe toegang.