Categories: General
      Date: 28 March 2019
     Title: NIEUWE BANDEN – DE FEITEN
Nieuwe motorbanden zijn glad. Over de oorzaak van die gladheid, het proces van het inrijden van banden en mogelijke alternatieven bestaan tal van misvattingen. Tijd om de zaken even op een rij te zetten.

Tekst en Foto: Hugo Pinksterboer - MAG

Banden worden voordat ze in hun mal de oven ingaan, behandeld met siliconen of een vergelijkbare stof. Dat voorkomt dat het rubber aan de mal blijft kleven en vormt een beschermlaag tijdens de opslag van de banden. Nadeel van deze behandeling is dat het nieuwe banden glad maakt. Daarom moet er de eerste honderd tot honderdvijftig kilometer rustig mee gereden worden. De banden worden daarbij warm, waarbij die gladde toevoeging als het ware 'uitgezweet' worden, zoals bandenspecialist Frank Switser van AFS Motorparts aangeeft. Een restant van ongeveer 20% verdampt niet op die manier, maar door de gereden hellingshoeken geleidelijk op te voeren. Je rijdt dan altijd op een groot deel van het loopvlak dat al siliconenvrij is, en maakt dat oppervlak met elke paar graden extra steeds iets groter.

Alsof het glad is
Tijdens de inrijperiode kun je het best rijden alsof het glad is. Daarbij zijn maximale snelheden niet te aan geven. De 30 km/u waarmee je de ene bocht makkelijk kunt ronden, is veel te snel voor een haakse hoek. Ook plotseling gas geven, abrupt remmen, snelle uitwijkmanoeuvres, een negatieve verkanting of combinaties van al die factoren kunnen voor problemen zorgen.

Voor en achter
De eerder genoemde afstand van honderd tot honderdvijftig kilometer biedt een veilige marge. Veel banden kunnen al eerder voluit gebruikt worden, onder meer afhankelijk van de door de fabrikant gebruikte stof, de buitentemperatuur en andere factoren. Daarbij is het goed om te weten dat de voorband bij rechtuit rijden veel minder warm wordt en dus minder snel ingereden zal zijn dan de achterband. Het proces is voor de voorband te versnellen door vooral – voorzichtig – bochtige trajecten te rijden en frequent te remmen. Zo onstaat extra wrijving en dus extra warmte.

Bandenwarmers
De inrijperiode is niet korter te maken door de nieuwe banden met schuurpapier te bewerken. Schuren maakt het rubber wel ruwer, maar doet niets aan oorzaak van de gladheid van de nieuwe band. Thinner en andere ontvetters verwijderen weliswaar de gladde laag maar tasten ook andere componenten van het rubbermengsel aan en zorgen dus voor onveilige banden. Met bandenwarmers is het proces van het uitzweten wel te versnellen. Op circuits worden racebanden verhit tot temperaturen van boven de honderd graden. De extra grip van die voorverwarmde banden zorgt bovendien voor extra wrijving. waardoor de gladheid al na de eerste, relatief voorzichtige bochten verdwenen is.

Voor de volledigheid
Tot slot het volgende: