Categories: General
      Date: 22 December 2011
     Title: De Derde Rijbewijsrichtlijn is aangenomen door de Tweede Kamer
De Derde Rijbewijsrichtlijn is aangenomen door de Tweede Kamer, maar niet zonder problemen.

De Derde Rijbewijsrichtlijn is aangenomen door de Tweede Kamer omdat de griffie een handtekening van CDA-Kamerlid Sander de Rouwe over het hoofd heeft gezien, zo zegt het Kamerlid. De voorzitter wist hierdoor niet dat De Rouwe er nog iets over wilde zeggen. Nu is het voorstel definitief aangenomen.

De Rouwe: “Ik kreeg op het laatste moment signalen uit de branche dat er nog wat haken en ogen aan deze wet zitten. Daarom heb ik een dag voor de behandeling ervan een debat aangevraagd in de Tweede Kamer. Maar de griffie heeft verzuimd dat door te geven aan de voorzitter. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.” Omdat het hamerstuk als eerste onderwerp van die dag (22 december 2011) op de agenda stond, waren er nog maar weinig Kamerleden aanwezig. Was Kamerlid De Rouwe er wel geweest, had hij alsnog kunnen aangeven aan de voorzitter dat hij nog een inbreng wilde geven over het onderwerp. “Ik was wel in het gebouw, maar niet in de zaal”, zegt De Rouwe. “Daarom kon ik niet ingrijpen en is het wetsvoorstel als hamerstuk gepasseerd, zoals ik inmiddels heb begrepen.”

De Rouwe vreest dat leerlingen die jonger zijn dan 24 jaar voor hoge kosten komen te staan bij de motoropleiding. Zij moeten immers eerst A1-examen doen, twee jaar later A2-examen en weer twee jaar later A-examen bij het CBR. Ook vraagt hij zich af of de directe instapleeftijd van 24 jaar wel de juiste is. “Ik doe daarom een dringend beroep op de minister om de komende weken goed te luisteren naar de bezwaren van onder meer de rijschoolbranche. Zij kan de wet tijdens behandeling in de Eerste Kamer nog wijzigen”, licht De Rouwe toe. “Ook kan ze achteraf zaken die vastliggen in een regeling nog veranderen, als ze daartoe bereid is.” Mocht de minister niets willen wijzigen, lijkt de zaak besloten. De enige mogelijkheid om dan nog iets te wijzigen is een initiatiefwet van een Kamerlid. De Rouwe: “Maar dat is een langdurig en tijdrovend proces. Het moet dan eerst maar blijken of deze kwestie dat waard is.“

Bron: Verkeerspro