Sterk staalje van victim blaming: VKMAG.nl plaatste een artikeltje met de fijne kop "Motorrijder ziet auto van achteren niet aankomen en vliegt door de lucht." Gelukkig ligt de schuld in zulke gevallen nog altijd bij de partij die op z'n voorligger knalt.
Omdat je aan dat gelijk weinig hebt als je er aan stijve nek of erger aan overhoudt, blijft het altijd een goed idee om je spiegels in de gaten te houden als je voor rood staat, maar - zoals het filmpje duidelijk maakt - ook al als je afremt. En niet alleen als je voor rood in de remmen gaat!
Rotterdam en Amsterdam trekken samen op in de strijd tegen overdadig verkeersgeluid. Beide steden plaatsen in augustus geluidsdisplays (GID's) die passanten die te veel geluid produceren daar op wijzen. In Amsterdam zou dat volgens onze bron gaan om een sad smiley en de tekst 'Te luid', in Rotterdam krijg je volgens de Telegraaf meteen te lezen dat dit je een boete van minimaal 280 euro kan opleveren. Als je op normale snelheid en een stads toerental langsrijdt, gebeurt er niks - en dat is dus precies de bedoeling.
Plan is om deze informatiedisplays later te vervangen door of aan te vullen met lawaaiflitsers of een ander systeem waarmee sanctioneren mogelijk wordt. Bekeuren met een flitspaal kan juridisch nog niet.
De eerste geluidsdisplays werden begin augustus geplaatst. Per eind van die maand staan ze op de volgende locaties.
Amsterdam:
- Stadhouderskade ter hoogte van PC Hooftstraat, richting Leideplein
- Molenaarsweg (Noord), ter hoogte van de kruising met de Stellingweg
- Europaboulevard, tussen Nijenrodeweg en De Boelelaan
- Tussen Meer, aan de kant van de Baden Powellweg
Rotterdam:
- Strevelsweg richting De Kuip
- Slinge richting de Vaanweg
- Laan van Magisch Realisme richting de Zevenkampsering
- Bergselaan richting de Schiede
.
In België hebben ze niet alleen te maken met een krakkemikkig uitgevoerde technische controle, maar ook met een overheid die enthousiast experimenteert met geluidsreducerende groeven in het wegdek. Onder meer op de ring Antwerpen zijn twee proefvakken te vinden, ten zuiden van de afslag Antwerpen Oost over een lengte van 2 à 3 km.
Vooral klassieke en lichte motoren en scooters gaan daar soms zo door aan de zwabber dat eigenaren de vluchtstrook opzoeken om te kijken of ze een lekke band hebben - of twee, in ernstige gevallen. Typerende overheidsreactie op zo'n voorval: 'We begrijpen uw bezorgdheid hierbij als motorrijder maar kunnen u geruststellen.' De meeste klagers horen gewoon helemaal niets. Vanuit Nederland kunnen we weinig voor ze betekenen, vrezen we, maar we namen wel contact op met de dienst Wegen en Verkeer. In een komend MAGazine lees je hier meer over.
In de Groene Hart-editie van het Algemeen Dagblad van 27 maart mocht heer Hardenberg (Nefom) weer 's zijn verhaal doen over over 'de hel' die wij met onze motorfietsen zouden veroorzaken. Zoals gebruikelijk ging hij zich weer ruimschoots te buiten aan foute cijfers en onhaalbare eisen: "[Nefom] wil dat het geluid van motorfietsen omlaag gaat naar maximaal 70 decibel. Hardenberg: 'Helaas gebeurt dat niet. Het is nog steeds 103.'" Nee, meneer Hardenberg, natuurlijk gebeurt dat niet, en iedereen heeft u ook omstandig uitgelegd waarom niet, tot en met minstere Harbers aan toe. Zucht....
De MAG reageerde vanzelfsprekend op het artikel in het AD. Voor het Radio 2-programma Spijkers met Koppen was dat aanleiding om ons uit te nodigen voor een live-confrontatie op zaterdag 8 april. Het resultaat beluister je hier - en we begrijpen nog steeds niet goed waarom ook meneer Hardenberg deze link met zijn achterban deelt. Je gaat met zo'n verloren wedstrijd toch niet te koop lopen?