In de Groene Hart-editie van het Algemeen Dagblad van 27 maart mocht heer Hardenberg (Nefom) weer 's zijn verhaal doen over over 'de hel' die wij met onze motorfietsen zouden veroorzaken. Zoals gebruikelijk ging hij zich weer ruimschoots te buiten aan foute cijfers en onhaalbare eisen: "[Nefom] wil dat het geluid van motorfietsen omlaag gaat naar maximaal 70 decibel. Hardenberg: 'Helaas gebeurt dat niet. Het is nog steeds 103.'" Nee, meneer Hardenberg, natuurlijk gebeurt dat niet, en iedereen heeft u ook omstandig uitgelegd waarom niet, tot en met minstere Harbers aan toe. Zucht....
De MAG reageerde vanzelfsprekend op het artikel in het AD. Voor het Radio 2-programma Spijkers met Koppen was dat aanleiding om ons uit te nodigen voor een live-confrontatie op zaterdag 8 april. Het resultaat beluister je hier - en we begrijpen nog steeds niet goed waarom ook meneer Hardenberg deze link met zijn achterban deelt. Je gaat met zo'n verloren wedstrijd toch niet te koop lopen?
Gelukkig was de gemeente Utrechts Heuvelrug, waar Amerongen toe behoort, zeker bereid om ook naar motorrijders te luisteren. Zowel MAG als KNMV werden uitgenodigd. De stelling is eenvoudig: de gemeente heeft van de gemeenteraad de opdracht gekregen om maatregelen te nemen om de overlast door motorrijders te reduceren. Daarbij gaat het nadrukkelijk niet om motorrijders die te veel geluid maken of te snel rijden, stelt de gemeente, maar om de hoeveelheid motorrijders die op mooie dagen door de smalle straatjes van het oude dorp rijdt.
Veel inwoners en raadsleden lijken het dorp in de weekenden liefst geheel voor motorrijders op slot te doen. Dat zou erop neerkomen dat de Lekdijk een doodlopende weg wordt. Onacceptabel. Ons voorstel is om de Kersweg, een van de drie wegen die nu door motorrijders gebruikt worden, open te houden, met tweerichtingsverkeer voor tweewielers en een verbod voor auto's m.u.v. aanwonenden.
Meer lees je in MAGazine 182!
Een aantal inwoners van de gemeente Amerongen ondervindt last van motorrijders die op hun rit langs de Lek door het plaatsje rijden. Als je vanuit het oosten richting Wijk bij Duurstede gaat kan je niet anders, en wie vanuit Wijk bij Duurstede richting Amerongen rijdt heeft ook geen alternatieven - tenzij je bij Amerongen naar het zuiden afbuigt en de pont over de rivier pakt. Maar als je daar nu 's niet wil zijn?
Die pont wordt wel als mogelijkheid genoemd door de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Amerongen deel van uitmaakt. Punt is dat je dan bij Wijk bij Duurstede opnieuw de pont moet pakken, als je boven de rivier wilt blijven. Daar zou Wijk bij Duurstede dan weer niet op zitten te wachten, en die plaats wil ook de Lekdijk tussen Wijk en Amerongen niet afsluiten.
In het AD van 08-02-2023 liet de MAG weten teleurgesteld te zijn dat we in de (voorlopige) besluitvorming niet gehoord waren, maar daar is verandering in gekomen: op maandag 13 februari zitten we met de gemeente aan tafel om te kijken of er andere oplossingen mogelijk zijn. Ook de KNMV schuift aan. Fijn uitgangspunt: Amerongen stelt bij monde van wethouder Anouk Haaxma dat het beter is om met elkaar in gesprek te blijven.
De Motorbeurs Utrecht bleef tweejaar gesloten, maar in 2023 ben je weer drie dagen lang welkom. De MAG is ernatuurlijk ook. Ben je lid? Kom even langs op onze stand voor een kop koffie of thee en neem dan meteen je gratis MAG-colletje mee. Nog geen lid? Sluit je dan op de beurs bij ons aan voor het speciale beurstarief - en ook voor jou hebben we een colletje liggen! Meer informatie over de beurs vind je hier.
Wijk bij Duurstede gooit hoge ogen voor de prijs van motorvriendelijkste gemeente: het gemeentebestuur is tegen een weekendmotorafsluiting van de Rijn- en Lekdijk. "We gaan niet alles wat leuk is verbieden", zegt een gemeenteraadslid hierover in een artikel in het AD. Daarbij verwijst hij ook naar het waterbedeffect van zo'n afsluiting. Wethouder Buijtelaar stelt in hetzelfde artikel dat "je niet alle motorrijders moet weren maar de overlastgevers een prent moet geven."
NB: Het artikel zit helaas achter een betaalmuur - maar de essentie weet je nu!
Een rechter stelde eind december dat een motorrijder die bij rood naar voren reed z'n bekeuring van 240 euro toch echt moest betalen. De man zou bekeurd zijn omdat hij over de voorsorteerstrook voor linksaf langs het verkeer naar voren reed om vervolgens rechtdoor te gaan - en dat mag sowieso niet. De advocaat beriep zich nog op de filegedragscode, maar die geldt alleen voor files op snelwegen.
Hoe zit 't nou precies en gaan we het nu nóóit meer doen met z'n allen? Lees het geactualiseerde artikel dat we hier in eind 2020 over schreven.