Mag het wat zachter?

Motorgeluid

Ja, het mag best wat zachter, vinden steeds meer motorrijders. Dat zit 'm voor het grootste deel in de beheersing van onze rechterhand, maar een stillere uitlaat kan zeker helpen. We spraken met ervaringsdeskundige Bianca van de Beek en met specialisten van Bolski, Pajic R&D en GP Products.

Bianca van de Beek reed al 16 jaar op haar Suzuki GSXR 600 zonder zich ooit aan haar uitlaatgeluid te storen. Ze werd zich van haar eigen geluid pas bewust toen ze een proefrit maakte op twee veel nieuwere motoren. "Na nog geen paar honderd meter keek ik achter me om te zien welke aso er zo'n ongelooflijke herrie maakte. Dat was ik dus zelf." Het drukte haar met de neus op de feiten. "Ik rij liever een wolf in schaapskleren dan een jankende Japanner," wist ze op dat moment.

Mooi en bescheiden

Ze mailde een aantal bedrijven met de vraag om een stiller een liefst ook wat kleinere demper, en ving eigenlijk overal bot. Er zouden nauwelijks nog vervangingsuitlaten voor deze motor zijn, kleinere uitlaten waren er wel, maar die zouden dan altijd harder klinken. Enzovoort. Uiteindelijk kreeg ze een enthousiaste reactie van Jaap Wesselius van uitlaat- en onderdelenleverancier Bolski, het bedrijf achter uitlaatstore.nl. Hij adviseerde haar een demper van het Italiaanse GPR. Daarbij kon hij de gewone dB-killer vervangen door een stiller enduro-exemplaar en aan de voorkant van de demper een tweede dB-killer plaatsen.  Bianca is helemaal blij: "Het geluid is bescheiden, hij klinkt ontzettend mooi, laag en warm, en de demper is nog duidelijk kleiner ook. En dat voor nog geen 350 euro|"

Op het randje

We vroegen Jaap Wesselius wat hij nog meer kan adviseren, als je stiller wilt. "Die voor enduro bedoelde, stillere dB-killers is iets waar GPR zich in gespecialiseerd heeft. MIVV heeft ook een aantal modellen waarvoor zo'n dB-killer beschikbaar is. De tweede dB-killer, die je aan de voorkant in de demper kunt plaatsen, komt bij GPR vandaan." En stillere dempers in het algemeen? "Globaal genomen zijn Bos en Remus wat stiller dan de Italiaanse merken. De Italianen zitten altijd op het randje van wat mag. Dat geldt ook voor de standaarddempers van GPR. Maar gelukkig hebben we bij dat bedrijf een goede ingang. We kunnen daar dus altijd om maatwerk en aangepaste uitvoeringen vragen." 

Een heel stuk

Zeker met een nieuwere motor kun je op veel plaatsen terecht voor stillere dempers. Bij sommige modellen moet je wel, zelfs: er zijn motoren die toegelaten zijn voor de openbare weg maar waarmee je op circuits niet welkom bent. Hoe dat kan? Dat heeft alles te maken met het feit dat de toelatingskeuring bij een beperkte snelheid en acceleratie plaatsvindt. Geef je vol gas, dan maak je duidelijk meer geluid. Twee nieuwe modellen waarmee je met de goede vervangingsdemper al een heel stuk zachter klinkt, zijn de Ducati Panigale en de nieuwe Honda Fireblade CB100RR-R.

Mile Pajic

Een van Neerlands bekendste uitlaatspecialisten is Mile Pajic, voormalig GP-racer en viervoudig Nederlands kampioen. Wil je echt een heel stuk stiller, dan kun je bij hem en zijn zoon Timo terecht voor maatwerk. Zo maakten ze niet alleen een Panigale 10 dB stiller, maar ook een niet al te opdringerig klinkende BMW K1600 bleek zachter te kunnen klinken. Waarom kan dat dan niet af fabriek? Mile: "Wij kunnen soms iets beter maken dan een fabrikant. Niet omdat wij beter zijn, maar omdat we met minder belemmeringen te maken hebben. Wij leveren werk op maat, een oplossing voor één persoon met een specifieke vraag. Dat is niet te vertalen naar massaproductie."

Slijptol en lasapparaat

Ook de BMW-eigenaar had zich laten vertellen dat hij zijn K1600 niet stiller zou kunnen krijgen. Toen Mile Pajic hem zei dat hij dat wél kon, wilde de man dat eigenlijk niet geloven. "Wij hebben een testbank en een geluidsmeter, een slijptol en een lasapparaat. Wat jij wilt, kunnen wij maken," liet Pajic hem weten. Hoe hij het uiteindelijk oploste? "Met twee hexagonale Akra's, die helemaal nooit voor die BMW bedoeld waren. Die hebben we dus passend gemaakt. Minder geluid, zelfde vermogen. Het zijn dezelfde dempers die mijn zoon en ik gebruiken voor onze circuitmotoren, een Kawasaki ZX10-R en een ZX6-R."

Actie

Bij uitlaatspecialist GP Products kan je ook terecht voor een stillere uitlaat. "Maar welke demper je ook gebruikt," stelt Michiel Monsieurs van het bedrijf uit Loon op Zand, "als je echt minder geluid wil maken, moet je natuurlijk gewoon lager in toeren rijden en minder hard optrekken. Dat werkt veruit het beste."

LAAT JE METEN
Twijfel je aan de geluidsproductie van je motor? Dan kun je' m laten meten bij onder meer Pajic R&D (Genderen, Gld) en Bos Exhausts (Steenbergen, NB). Metingen met een 'gewone' dB-meter wijken makkelijk een paar dB af van hoe er bij RDW en politie gemeten wordt, en zelfs een kleine afwijking kan al voor een fikse bekeuring zorgen: zie het artikel Geluid en sancties op deze site.

Tekst:
Hugo Pinksterboer
Beeld:
Gerrit van der Beek
Eerder uitgegeven:
MAGazine 169, september 2020