Het gemiddeld aantal motordoden per jaar is van 2005 tot nu bijna gehalveerd, bij een stijgend aantal motorrijders. Dat is goed nieuws. Maar wat weten we van het aantal motorongevallen waarbij geen doden vallen? Bijna niets. Dankzij STAR komt daar nu verandering in. Wil jij daarbij helpen? Meld je schade dan mobiel!
Vanuit de MAG zetten we ons al 35 jaar in voor veiliger motorrijden. Denk maar aan de motorvriendelijke onderplanken die we nog steeds laten plaatsen, aan onze acties tegen kabelvangrails en NGCS, of aan het MAG Meldpunt Gevaarlijke wegsituaties. Maar om ons nog effectiever in te kunnen zetten, moeten we natuurlijk wel weten wat er waar en waarom mis gaat. We zijn daarom blij dat we nu deelnemen in STAR, een organisatie die zich richt op een efficiënte ongevallenregistratie. Doel is op basis van die gegevens bij te dragen aan een verbetering van de verkeersveiligheid.
Goed gezelschap
STAR (Smart Traffic Accident Reporting) is een initiatief van de Nationale Politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ICT-bureau VIA. Andere stakeholders van het initiatief zijn onder meer kenniscentrum letselpreventie Veiligheid.nl, Rijkswaterstaat, de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), de ANWB en de Fietsersbond. We zijn dus in goed gezelschap.
Krabbelen
Als je het aantal ongevallen wil verminderen en (dus) ongevallen en ongevalsoorzaken goed wil analyseren, heb je heldere gegevens nodig. Het bekende Europees Schadeformulier heeft aan een goede, bruikbare database nooit veel bijgedragen: iedereen die op dat veel te kleine formulier ooit een situatieschets heeft moeten krabbelen, kan dat bevestigen. De gegevens waren verder vooral bedoeld voor verzekeringsdoeleinden, en niet voor verdergaande analyses.
App
Het alternatief voor dat verouderde formulier is de app MobielSchadeMelden.nl (MSM). Een van de vele voordelen is dat die app gebruikmaakt van CrashR, een voor VIA samen met verzekeraars ontwikkelde tool. In app zet zo je in een paar klikken de positie en de rijrichting van de betrokken voertuigen op de locatie van het ongeval. Het met de hand tekenen van kruispunten, zijstraten, verkeerslichten, auto’s en andere elementen is hiermee dus voorgoed voorbij. De app vult de kaart aan met de straatnaam of -namen, dag, datum, tijdstip, temperatuur en weersomstandigheden. Met de zo verzamelde data kunnen door alle deelnemende partijen serieuze stappen gezet worden.
MobielSchadeMelden
We weten dat het nogal eens gebeurt dat een links afslaande automobilist een rechtdoor rijdende motorrijder over het hoofd ziet, zoals op de illustratie hierboven. Maar hoe vaak gebeurt dat? Hoeveel motorrijders rijden achterop auto’s doordat ze te weinig afstand houden? Hoe vaak raken motorrijders met elkaar in botsing? Betere antwoorden dragen bij aan betere oplossingen. Ons verzoek spreekt voor zich: ben je betrokken bij een ongeval, meld dat dan via de app MobielSchadeMelden.nl. Zet ‘m op je telefoon! Alleen voor aanrijdingen met een buitenlands kenteken moet je nog het oude Schadeformulier gebruiken – maar ook daar zal een eind aan komen.